Anbytarforum

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
22 Maj 2019
Det ligger där, bildligt i alla fall, och väntar på att bli fyllt med bokstäver, men vad ska det handla om?  Finns det som påverkar, är det inte ett brutet ben (inte mitt) så är det en överkörning av den ryska björnen i ishockey, vare sig den en...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

22
maj
Göinge Släkt- och Hembygdsforskarförening

22
maj
Botvidsbygdens Släktforskarförening

23
maj
Södertälje Släktforskarförening

23
maj
Gotlands Släktforskarförening

23
maj
Götene Släktforskarförening

23
maj
StorStockholms Genealogiska Förening

25
maj
Hjo-Tibro Släktforskarförening

Rötterbokhandeln

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

logga arkivens dagDen 11 november bjuder de svenska arkiven för 20:e gången in till Arkivens dag. I år är temat Synd och skam. I arkiven finns ögonvittnesskildringarna, berättelserna från dem som var där. De som brutit mot normerna och de som försökt bevara dem finns ofta rikt representerade i arkiven. Via temat kan de som stötts ut eller förnekats kanske få upprättelse och få berätta sin historia.

Från oäkta barn till den svenska synden

Ända fram till mitten av 1800-talet skulle de som hade en utomäktenskaplig förbindelse, och kanske fick ett så kallat oäkta barn tillsammans, straffas på olika sätt i både domstol och av kyrkan. Även i senare tid har det inte varit problemfritt att föda ett barn utanför äktenskapet. Hur var det att vara ett "oäkta" barn och vad hände med modern? I bland annat Vilhelmina, Laholm och Varberg får du veta mer om detta.

Sjuk och ensam – att ha drabbats av vissa sjukdomar har varit och kanske fortfarande är extra svårt när sjukdomen omgärdas av skam. Det kan gälla både fysiska och psykiska åkommor. Ibland anses den drabbade till och med själv vara ansvarig för sin nöd. I till exempel Västervik, Stockholm och Umeå belyser man synen på sjukdom.

Folkets hus arkivens dagKlipp dig och skaffa ett jobb! Konflikterna mellan vuxenvärlden och ungdomen speglas också i arkiven. I Västerås hålls en utställning om ungdomars villkor under mitten av 1900-talet och i Uddevalla får vi veta mer om "Vanartiga flickor på arkivhyllan" via Louise Lindbloms föredrag.

Vad är en stupstock? Hur har man behandlat de som inte passat in i normerna? När myntades begreppet "den svenska synden"? Under oktober fylls Arkivens dags hemsida www.arkivensdag.nu på med arrangemang. Välkommen att titta in och se vad som händer på din ort. Besök ett – eller flera - arkiv på Arkivens dag för trots temat skäms inte arkiven för sig!

Arkivens dag sedan 1998

Arkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige som ett nationellt arrangemang för att väcka intresse för arkivens roll och verksamhet. Bakom Arkivens dag står SASS, det vill säga Svenska Arkiv i Samverkan för Synlighet, som är en sammanslutning av Folkrörelsernas Arkivförbund, Föreningen Arkivverksamma i Landsting och Kommun, Föreningen för arkiv och informationsförvaltning, Näringslivets Arkivråd, Näringslivsarkivens Förening och Riksarkivet. Riksarkivet sköter den nationella samordningen. Sedan 2002 firas Arkivens dag den andra lördagen i november i samtliga nordiska länder.

Bild: Nöjeslivet i Folkets Hus i Västerås 1963. Fotograf: Bertil Forsén. Bildkälla Västerås stadsarkiv.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button