Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
15 april 2024
Farmors morfar Albert Sandström föddes 23 augusti 1855 i Svarttjärn, Lövånger som son till Erik Mattsson Sandström, barnfödd i nämnda by och hans hustru Johanna Andersdotter, bördig från Mjövattnet, Burträsk. Makarna var kusiner. Albert var äldst av ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

16
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


16
apr
Släktforskarjour

Nässjöbygdens Släktforskare


16
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


16
apr
Forskarcafé - "Hur sparar vi vår släktforskning?"

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


16
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


16
apr
Grums - Hur använder man Disgen?

Värmlands Släktforskarförening


16
apr

17
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


17
apr
Studiebesök på Götene museum

Götene Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

lovsta

Lagom till jul har en ny utställning öppnat på Arbetets museum i Norrköping. "Valloner - arvet till svensk stålindustri" heter den, och tar precis som det låter ett samlat grepp om vallonernas historia i Sverige.

Här berättas bland annat om de framgångar för svensk metallindustri som vallonsmidet möjliggjorde, liksom om de samhällsfenomen som den vallonska invandringen banade väg för. Rätt till sjukfrånvaro och semester är ett par exempel på saker som ter sig självklara för oss i dag, men som definitivt inte var det för 400 år sedan.

Digitaliserade arkiv, porträtt och industriella fotografier används för att gestalta det historiska arv som Sverige och Vallonien har gemensamt. Utställningen i Norrköping pågår ända fram till den 14 maj 2017, och museet har öppet alla dagar med undantag för julafton, nyårsdagen och några helgdagar till.

Utforska vallonska anor

I och med att så pass många valloner kom till Sverige på 1600-talet är det i dag många svenskar som har vallonska anor. Samtidigt är det vanligt med släktskrönor om valloner som saknar faktamässig grund. Utgångspunkterna för vallonsk släktforskning är desamma som för släktforskning på svenska anor, men det finns också utmaningar som kräver särskilda metoder.

I Sveriges Släktforskarförbunds handbok "Vallonska rötter" hittar du allt du behöver och lite till. Kunniga skribenter guidar dig igenom jakten på dina vallonska anor, och livsvillkoren på de svenska vallonbruken beskrivs i detalj. Ett perfekt komplement till utsällningen, med andra ord.

På bilden: Vallonsmeder på Lövsta bruk.