Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

balloons wallpapers 7I dag säger vi på Rötter grattis till Sveriges första tryckfrihetsförordning, som liksom offentlighetsprincipen fyller 250 år!

Det var den 2 december 1766 som mösspartiet, under ledning av den österbottniske prästen Anders Chydenius, genomdrev antagandet av den banbrytande grundlagen.

Effekten blev att censur stoppades och att myndigheters handlingar (undantaget de som hade med religion att göra) blev så kallat offentliga - möjliga för alla att ta del av. Att kunna få insyn i de styrandes förehavanden, liksom att publicera idéer utan rädsla för repressalier, blev plötsligt medborgerliga rättigheter.

De kommande 250 åren blev naturligtvis ingen sprikrak framgångsresa. Nya tryckfrihetsförordningar, där rättigheterna i många fall inskränktes, infördes ett flertal gånger under 1700- och 1800-talen.

Den nu aktuella Tryckfrihetsförordningen, som eftersom den är en gällande grundlag skrivs med stort T, antogs 1949. Här införs bland annat meddelarfriheten, och ett embryo till dagens lagstiftning om hets mot folkgrupp finns med.

Ur släktforskarsynpunkt är Tryckfrihetsförordningen värd att fira av många skäl. Inte minst ligger den till grund för att Riksarkivet och landsrkiven finns och gör det de gör "- bevarar och tillgängliggör handlingar från offentliga myndigheter.

I Kungl. Maj:ts kanslis arkiv i Riksarkivet förvaras för övrigt ett handskrivet exemplar av 1766 års tryckfrihetsförordning. Dokumentet i fråga är dock är så enkelt utformat att det inte anses belagt att det var just det som stod i centrum för debatten den 2 december 1766.