Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

silverfiskDen cellulosaätande insekten silverfisk har fått smak på handlingar i Riksarkivets lokaler i Marieberg i Stockholm. Nu hotas flera hundra år gamla böcker och dokument, rapporterar Svenska Dagbladet.

Att silverfiskar härjar i Riksarkivets lokaler är inget nytt. Redan 2015 fann personalen att den oinbjudna insekten flyttat in i arkivet. Under året som gått har situationen förvärrats. Den variant som nu hotar att knapra i sig dokument är den större, långsprötade silverfisken.

- Det är förskräckligt att se skadorna som uppstått", säger bibliotekschefen Elisabeth Sandström till Svenska Dagbladet.

En av de drabbade delarna av arkivet är en raritetskammare där material från 1600-, 1700- och 1800-talen förvaras.

- Angreppen är särskilt svåra i det rummet, men insekterna finns inne i hela biblioteket. Det är så klart huvudsakligen papper i lokalerna, och de verkar ha bosatt sig här", säger Elisabet Sandström till Svenska Dagbladet.

Av: Olle Söderström
Foto: Bj. Schoenmakers, Wikimedia Commons