Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
20 april 2024
Igår kom senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum, som ges ut av släktforskarförbundet. Där finns en artikel om som heter "True crime i släktforskningen" och som handlar om att läsa i domböcker och fängelsejournaler. Läs den!Domböcker är sup...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

tidningsdatorI början av november i år lanserade Svenska Dagbladet, som många säkert snappat upp, ett öppet sidarkiv.

Alla tidningar från starten den 18 december 1884 och framåt ligger uppe och finns sökbara på www.svd.se/arkiv - med restriktionen att du ska vara inloggad prenumerant på tidningen.

En liknande tjänst erbjuds sedan förra året av Dagens Nyheter. Som inloggad prenumerant hittar du alla tidningens sidor från den 23 december 1864 till den 31 december 1992 på arkivet.dn.se.

600 000 sökbara sidor

Nu är det förstås inte alla som har en prenumeration på någon av de stora dagstidningarna. För dig som inte har det, och som dessutom vill kunna komma åt många tidningstitlar i samma sökning, är tidningar.kb.se en webbadress du bör spara som favorit.

Kungliga biblioteket står bakom söktjänsten där närmare 600 000 sidor från 24 tidningstitlar kan bläddras igenom helt fritt. Alla sidor som är äldre än 115 år går att nå hemifrån. För att läsa tidningar som är yngre än så måste du av upphovsrättsliga skäl ta dig till Kungliga bibliotekets lokaler i Stockholm, men fritextsökningen fungerar för alla sidor oavsett var du befinner dig.

Det är med andra ord möjligt att ta reda på om arkivet innehåller information om dina anor innan du planerar in en resa.

Mycket mer på gång

I nummer 1/2017 av Släkthistoriskt Forum kommer vi att berätta mer om den tidningsskatt som Kungliga biblioteket sitter på, och om hur arbetet med att digitalisera den går. De 600 000 sidorna är givetvis bara en bråkdel av det material som finns i samlingarna.

Riksbankens jubileumsfond har bidragit med ett anslag på 10 miljoner kronor för digitaliseringen av historiska svenska dagstidningar, och i början av 2018 är planen att tidningar.kb.se ska innehålla två miljoner sökbara sidor från 60 tidningstitlar.