Julnötter med Rötter

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
09 december 2023
Inget ont som inte har något gott med sig. Förklaring till detta påstående kommer nedan. I vår lokala släktforskarförening i Västerås har vi regelbundet släktforskarjour, precis som man har i många andra föreningar ute i landet. Vi är flera medlemmar...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

12
dec
Öppet hus - för alla - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


12
dec
Guidat besök på livets museum

Lunds Släktforskarförening


13
dec
Öppert hus i släktforskarlokalen, Sandviken

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


13
dec
Öppet Hus

Falubygdens Släktforskarförening


14
dec
Nyfiken på släktforskning?

Falubygdens Släktforskarförening


14
dec
Säsongsavslutning och julbord!

Gästriklands Genealogiska Förening


14
dec
Digital släktforskningshjälp via zoom

StorStockholms Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

matsahlgrenEtt nytt ansikte har dykt upp bland skribenterna på Rötterbloggen. Vi säger varmt välkommen till Mats Ahlgren, som publicerar sitt första inlägg inom kort!

Vem är du?

- "Jag bor i Vällingby och har jobbat med IT-frågor i stora delar av mitt yrkesverksamma liv. Nu är jag arbetsfri, eller pensionär som det också heter!

Vad ska du blogga om på Rötter?

- "Jag tänker blogga om min egen släktforskning, om emigrantforskning och säkerligen en hel del om hur vi kan få släktforskarrörelsen att växa och bli den starka kraft den borde bara. Det finns utmaningar, vi ser i hela samhället att föreningsengagemanget går ner lite varstans. Därför gäller det att fånga upp dem som sitter hemma och inte riktigt vet hur de ska komma vidare i sin släktforskning.

Du är en av grundarna till SSGG, Svenska Sällskapet för Genetisk Genealogi. Blir det inlägg om DNA också?

- "Ja, det kommer jag nog inte att kunna hålla mig ifrån! Det går även att koppla till mitt engagemang i rörelsens tillväxt. DNA är ett sätt för föreningarna att värva nya medlemmar, också sådana som kanske inte släktforskat tidigare. För att kunna göra något med den information du får fram via DNA måste du ju släktforska, det är det allt fler som förstår.

Hur kom det sig att du själv började släktforska?

- "Det började med att jag hittade en del papper i en låda hemma hos mina föräldrar. Jag var intresserad redan innan det, men släktforskade inte. Det var för 13 år sedan, så jag har inte hållit på så länge.

Var har du dina rötter någonstans?

- "I två götaland och två slagen! Västergötland, Östergötland, Bergslagen och Roslagen.