Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Till sommaren kommer årets utgåva av Släktforskarnas årsbok. Den innehåller 22 olika artiklar. De flesta är person- eller släkthistoriska och flera är facktexter skrivna av professionella forskare och arkivarier. Artiklarna spänner över en lång tid, från 1500-talet till 1900-talet, och över stora delar av Sverige.

nisse liten webbVi får möta lille Nils Lundgren (bilden) som föddes i juni 1910, enligt födelseboken med okända föräldrar. Hans barnbarnsbarn Carina Hofgren har släktforskat och hittat vem modern är, och hela hennes släkt långt tillbaka.

Andra berättelser handlar om Vasakungarnas knekthövitsman Lorentz von Köllen, om Britta Germundsdotter som avrättades som barnamörderska i januari 1744, och om gåramålaren Peter Gustaf Petersson, verksam i Skåne och Blekinge, och som även var sedelförfalskare.

Kerstin Jonmyren skriver om Gotlands kanske rikaste man för 400 år sedan. Ted Rosvall ger oss inblickar i arbetet bakom kulisserna med tv-programmen "Vem tror du att du är?". Där medverkar ibland Stockholms Stadsarkivs arkivarie Peter Hayen, som i årsboken berättar om hur man forskar om släktingarnas konkurser.

Claes Westling, arkivarie på Landsarkivet i Vadstena, ger oss mer tips på okända arkiv. Vad släktforskningen kan betyda för ens identitet får vi veta i Åsa Blomqvists berättelse om hennes mormors far samen Olaus Brande som miste sina renar. Är du intresserad av heraldik finns en intressant artikel av Stig Östenson. Anders Wesslén skriver om kvinnor som klädde ut sig till män och deltog i krig.

Andra artiklar handlar om det gotländska bondesamhällets struktur, om DNA-forskning, om bedrägerier och om domboksforskning. Björn Hagelin skriver om flera generationer präster i Strängnäs stift. Andreas Anderberg berättar om officeren Herman Fleming som dömdes till döden men benådades. Björn Edman skriver om en lång rad Edmansläkter i Småland. Sven Wallerstedt och Kenneth Bengtsson reder ut vilka som hör till Bohussläkten Koch. Vi får också veta vad som troligen hände med pengarna som skulle betala för mordet på Gustav III.

 

Bilden: Nils Lundgrens föräldrar var okända tills dess att hans barnbarnsbarn Carina Hofgren lyckades få reda på vem som var hans mor. Läs släkthistorien i årets upplaga av Släktforskarnas årsbok som kommer ut senare i sommar.