Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
25 april 2024
Häromdagen var jag på en träff, som hade den något kryptiska rubriken ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige”.  En del kanske känner igen namnet, och det är faktiskt så att det skrevs en nyhet om det här ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

25
apr
Jourhavande Släktforskare Katrineholm

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


25
apr
Torsdagsträff i föreningslokalen

Njudungs släktforskarförening


26
apr
Besök på Källebacka

Ulricehamnsbygdens forskarklubb


27
apr
Kursledarkurs Steg 1, Göteborg

Sveriges Släktforskarförbund


27
apr

27
apr
Öppet Hus med föredrag

Kristianstadsbygdens Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

adelcrantz litenUnder sommaren pågår en ny utställning på Riddarhuset om hovmålaren och heraldikern Lars Bolander.

Med föremål från Riddarhuset, Livrustkammaren, Konstakademien och Kungl. Maj:ts Orden visas nu för första gången utställningen Lars Bolander - adelns hovmålare, som berättar om konstnären, dekorationsmålaren och heraldikern som vid sidan av kungahuset hade adeln som största beställare.

Utställningen visas från den 13 juni - t.o.m. januari 2017 (helgfria vardagar kl. 11.00-12.00 och genom förbokade specialvisningar).

Dekorationsmålaren och heraldikern

lars bolander litenLars Bolander (1732-1795) var en av 1700-talets främsta dekorationsmålare. Vid sidan av kungahuset var Bolanders största beställare den förmögna adeln. På herrgårdarna efterfrågades dekorativa oljemålade vävtapeter i tidens smak. Hans berömda interiörer finns att beskåda på bland annat Drottningholms slott, Strömsholms slott, Ekolsunds slott, Sturehovs slott och Forsmarks herrgård.

Han är mindre känd - men minst lika intressant - som heraldiker. Lars Bolander anlitades flitigt för att måla vapensköldar till de som nyligen adlats och sökt introduktion på Riddarhuset.

von linne litenBland de som fått sin vapensköld målad av Bolander märks bland andra vetenskapsmannen Carl von Linné, politikern Samuel af Ugglas, arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz och hovstallmästaren Adolf Fredrik Munck. Även ett flertal av Serafimerordens vapensköldar i Riddarholmskyrkan är av Bolanders pensel, bland annat den tillhörande hovmannen Gustaf Mauritz Armfelt.

Riddarhuset har öppet för egen rundvandring i palatset helgfria vardagar kl. 11.00-12.00. Entré 60 kronor. Det går att boka guidade gruppvisningar och specialvisning av utställningen om Lars Bolander - adelns hovmålare. Se riddarhuset.se för mer information.

Bilder från ovan: Carl Fredrik Adelcrantz vapensköld, Lars Bolander och Carl von Linnés sköld.