Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

18
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


18
apr
Släktforskarjour Ystads stadsbibliotek Ystad

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


18
apr
Digital släktforskningshjälp via zoom

StorStockholms Släktforskarförening


18
apr
Öppet Hus med föredrag

Björklingebygdens Släktforskarförening


18
apr
Månadsmöte

Tjust Släktforskarförening


18
apr
Karlstad - Släktforskar-Café

Värmlands Släktforskarförening


18
apr
Johannes Rudbeckius och hans ättlingar

Västerås Släktforskarklubb


18
apr

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Känner du till Jonas Berntsson Lambert? När kaparkaptenen från Umeå gick bort under den senare delen av 1800-talet var det många som hoppades på ett jättearv.

Problemet var bara att de ofantliga rikedomarna till största delen fanns i en koloni tusentals sjömil bort, mycket av Lamberts privatliv var dessutom höljt i dunkel.

Att skilja dikt från verklighet i den fantastiska historien om Jonas Lambert har hittills inte varit lätt - men i det nya numret av Släkthistoriskt Forum kan du läsa om digitaliseringen av gamla arkiv från "den nya världen" som kan ge svar på 1800-talets stora släktgåta. 

- Kanske kan släktforskare ta reda på vart de Lambertska miljonerna egentligen tog vägen.

Mer om anor från norr

Omslagtest nr3 1I år är Umeå platsen för Släktforskardagarna och med anledning av det har det här numret av Släkthistoriskt Forum temat "anor från norr". De nordliga delarna av vårt land har under århundraden präglats av sin storslagna natur och inte minst den kulturkrock som uppstått då folk som hälsingar, samer, birkarlar, kväner, skogsfinnar och den senare tidens nybyggare möttes - på gott och ont.

Låt dig inspireras inför sommarens släktforskarsafari och få tips om vilka appar du kan ta hjälp av när du är på språng.

Dessutom: Är den personliga integriteten satt på spel av de stora DNA-företagen? Olle Söderström ger oss i en artikel på temat en blick in i DNA-släktforskningens framtid. Några av de tyngsta namnen inom fältet ger sin syn på utvecklingen och de möjliga riskerna. 

Du hänger väl med?

lilla faktaboken litenSläkthistoriskt Forum ges ut av Sveriges Släktforskarförbund och överskottet från prenumerationerna går direkt tillbaka till förbundets verksamhet. Det innebär dessutom att priset kan hållas lågt - och att tidningen kan fokusera på fördjupning i stället för marknadsföring.

Ännu en anledning att passa på är att du just nu får Släktforskarens lilla faktabok på köpet när du nytecknar en prenumeration.

Här kommer du till prenumerationserbjudandet