Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Helena Nordbäck
23 april 2024
För någon tid sedan ögnade jag igenom ett program för en körkonsert. Ett av styckena var författat av ’Hildegard av Bingen’. Någonstans ringde en klocka, jag hade för mig att hon levat för ganska länge sedan. En titt i källorna bekräftade den teorin....

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

24
apr
Forskarträff

Kullabygdens Släktforskare


24
apr
Medlemscafé med frågor om DNA och vanlig släktforskning

Lomma-Burlöv Släkt- och Folklivsforskare


24
apr
Temakväll

Falubygdens Släktforskarförening


24
apr
DNA Café Sjöbo

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


24
apr
BSF Medlemsmöte

Botvidsbygdens Släktforskarförening


24
apr
”i kum frå Wenjad”

Skövde Släktforskarförening


25
apr
Guidad vandring på söder i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


25
apr
Forskarhjälp i Sollentuna bibliotek

Sollentuna Släktforskare


25
apr
Öppet hus - kl. 13.00-20.30 obs kvällsöppet!

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

brandforsakring webb

Riksarkivet meddelar via deras webbplats att Specialsöket för Brandförsäkringar med tillhörande kartor har tagits bort från Riksarkivets söktjänst. Anledningen framgår inte, men du som ännu inte införlivat denna fantastiska källa i din släktforskning behöver inte vara orolig

Spännande inblick

Brandförsäkringar kan ge en fantastiskt detaljerad inblick i till exempel anfädernas boendemiljö eller näringsverksamhet. I arkivet finns kyrkor, prästgårdar, herrgårdar, gods, landsbygdsindustrier, bondgårdar, torp, sillkokerier, villor med mera.

Över 30 000 ytterligare försäkringsakter från åren 1927-1951 har nyligen skannats in och gjorts tillgängliga i databasen och de omkring 84 000 akterna och över 3000 kartorna finns nu publicerade i Centrum för Näringslivshistorias digitala forskarsal, med länk direkt från www.brandverket.se

Man har dessutom arbetat om drygt 50 000 tidigare skannade värderingsakter för brandförsäkringar i Brandförsäkringsverkets arkiv från åren 1782-1927.

Fakta: Brandförsäkringar

Brandverket grundades 1782 efter en kungörelse utfärdad av kung Gustav III. Tjänsten som erbjöds var en brandförsäkring för i första hand offentliga byggnader, men även för företag och större gårdar. Försäkringen skulle gälla för all framtid. Men med tiden blev försäkringen allt mer omodern ­ nya produkter konkurrerade på marknaden och inflation och pennningvärdesförsämringen innebar att försäkringsbeloppen inte längre motsvarade de försäkrade byggnadernas värde. Brandförsäkringsverket gick därför i frivillig likvidation 2008.

Brandförsäkringsverkets stiftelse för bebyggelsehistorisk forskning bildades 2008 då Brandförsäkringsverket, efter 227 år, beslöt att avveckla verksamheten genom frivillig likvidation.

Alla handlingar från Brandförsäkringsverket finns bevarade i arkiv och stora delar av det finns digitaliserat. Det fysiska arkivet är deponerat hos Centrum för Näringslivshistoria i Ulvsunda i Stockholm.

Gå direkt till databasen