Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
27 april 2024
Yeeess! Äntligen! Så glad jag är! Varför då? För att Sveriges dödbok finns på webben, så klart. Som jag har längtat... Den där reaktionen kanske verkar lite överdriven, men jag har faktiskt väntat länge på detta. Det är ganska många år sedan, 8-9 år ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

27
apr
Kursledarkurs Steg 1, Göteborg

Sveriges Släktforskarförbund


27
apr

27
apr
Öppet Hus med föredrag

Kristianstadsbygdens Släktforskarförening


27
apr

27
apr
Guidad vandring på Pålsjö kyrkogård i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


27
apr
Öppet hus: Att komma igång med sin släktforskning

Gästriklands Genealogiska Förening


29
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


29
apr
Säffle - Fotograf Forsgren

Värmlands Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

tysk stilFör många släktforskare är det svårt att läsa gamla dokument, både de som är skrivna i vanlig stil och de skrivna i den tyska handstilen. Att gå en kurs eller ta hjälp av sina släktforskarkolleger är bra sätt att lära sig mer om hur man tyder äldre skrift, men visste du att det dessutom finns ett webbrogram som kan hjälpa dig en bit på vägen?

Åsa Petersson är interaktionsdesigner och som examensarbete ville hon skapa en hjälp för släktforskare att läsa text skriven i den tyska stilen. Hon skapade en läshjälp i samarbete med Landsarkivet i Lund, som heter tydatext. Så här ser den ut: http://www.tydatext.se/tyskstil/

Här är instruktionerna till  programmet:

  • Öppna läshjälpen i ett separat fönster och gör fönstret med läshjälpen lagom stort så att du kan se både källan med det svårlästa ordet och läshjälpen samtidigt.
  • Skriv in de bokstäver du kan se i det svårlästa ordet. För de andra kan du välja att skriva . för en okänd bokstav och * om du inte vet hur många bokstäver det är som du inte ser. Om du t ex har ordet Margta och bara är säker på M och gt kan du skriva "M..gt." om du ser att det är två bokstäver mellan M och g, eller "M*gt." om du är osäker på antalet bokstäver.
  • Under tiden du skriver i sökrutan får du upp en begränsad mängd träffar. Om det finns fler träffar än de som syns står det (...) efter rubriken Ord i tysk stil. Vill du se alla träffar trycker du Enter eller på knappen Sök.
  • I normalläget får du upp alla ord som börjar på det du har skrivit in. Om du vet vilka bokstäver ett ord slutar på och vill begränsa antalet träffar kryssar du i rutan "Visa bara exakta träffar".
  • Prova att använda filter för att begränsa antalet träffar.

På sidan http://www.tydatext.se/soktips/ finns en längre beskrivning av hur man använder läshjälpen.