Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

hembygdsforbundetNy statistik från Sveriges Hembygdsförbund visar att landets 2 000 hembygdsföreningar bidrar till Sveriges historia med sammanlagt över 8 miljoner bilder och ett mer än 2,5 mil hyllmeter arkivhandlingar.

Glöm därför inte att undersöka vilka hembygdsföreningar det finns i din historiska släkts hemtrakter – du kan göra oanade arkivfynd!

Viktigt att tillgängliggöra

– För att bevara kulturarvet är det viktigt att göra hembygdsföreningarnas omfattande arkiv tillgängliga för alla som är intresserade av den lokala historien, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges Hembygdsförbund.

Hembygdsföreningarnas arkiv berättar om den lokala historien. Där finns bröllops-, och klassfotografier, bilder på miljöer som förändrats eller försvunnit, berättelser, dokument, kartor och annat historiskt material. I samband med Arkivens dag lördagen den 8 november visade många hembygdsföreningar upp sina arkivsamlingar med visningar, utställningar och föredrag.

Bevarar unikt material

– Arkiven förändras i takt med att lokalsamhället utvecklas. Den som vill bidra med bilder eller annat material som speglar såväl historien som samtiden kan vända sig direkt till någon av landets 2 000 hembygdsföreningar, säger Jan Nordwall.

Kontakta en hembygdsförening:

www.hembygd.se