Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
20 april 2024
Igår kom senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum, som ges ut av släktforskarförbundet. Där finns en artikel om som heter "True crime i släktforskningen" och som handlar om att läsa i domböcker och fängelsejournaler. Läs den!Domböcker är sup...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

ArkivDigitalNu har ArkivDigital passerat 50 miljoner färgbilder av gamla böcker och andra handlingar i sitt digitala arkiv. Eftersom de flesta bilder innehåller ett helt bokuppslag innebär detta nära 100 miljoner avfotograferade sidor för historisk forskning.

Startade som hobbyverksamhet

Mycket har hänt sedan ArkivDigital startade som hobbyverksamhet år 2004. Aktiebolaget bildades i slutet av 2005 och bilderna såldes först på CD-skiva. I augusti 2007 lanserades den första programvaran som gav användarna möjlighet att nå hela bildarkivet via Internet. Sommaren 2008 gick ArkivDigital samman med företaget DigiArkiv och fotograferingsarbetet utökades. Resten är, som man säger, historia.

Fortsatt hög takt

De senaste åren har ungefär 10 miljoner bilder gjorts tillgängliga om året och numera läggs omkring 600 000 nya bilder upp varje månad. ArkivDigitals VD Mikael Karlsson är förstås stolt över att den magiska gränsen har passerats och han lovar att företaget kommer att fortsätta fotografera och digitalisera i samma höga tempo även framöver.

Dessutom kommer man under hösten lansera en ny tjänst för beställningsfotografering av domböcker och under 2015 kommer Sveriges befolkning år 1950 bli sökbar i ArkivDigital.

ArkivDigitals webbplats: www.arkivdigital.se