Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
20 april 2024
Igår kom senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum, som ges ut av släktforskarförbundet. Där finns en artikel om som heter "True crime i släktforskningen" och som handlar om att läsa i domböcker och fängelsejournaler. Läs den!Domböcker är sup...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Erland nySveriges Släktforskarförbund har vid sin årliga riksstämma som hölls under fredagen den 29 augusti valt en ny ordförande. Erland Ringborg tar över efter Barbro Stålheim som har varit förbundets bas under de sex senaste åren.

Erland Ringborg har en bakgrund inom utbildningspolitiken och utbildningsadministrationen, bland annat som chef för Skolöverstyrelsen och senast som chef för Svenska Institutet, med uppgiften att sprida kunskap om Sveriges samhälle och kultur internationellt. Sedan pensioneringen har han engagerat sig allt mer i föreningslivet, under de senaste åren som ordförande i Genealogiska Föreningen.

Förbundets avgående ordförande, Barbro Stålheim, har under sin tid som förbundsordförande arbetat hårt för att lyfta förbundets ekonomi. Både förbundets bokhandel och webbplatsen Rötter har genomgått ett utvecklingsarbete och är idag mer välbesökta än någonsin.

Erland Ringborg är hedrad för förtroendet han givits och konstaterar att det finns ett antal viktiga frågor för släktforskarrörelsen att hantera, bland andra: Hur ska den ideella folkrörelsen hitta sin plats bland de allt fler kommersiella aktörerna på släktforskningsområdet? Hur ska man säkra förutsättningarna för släktforskning i framtiden när formerna för folkbokföringen förändras?

– Allmänt är det också viktigt att stärka förtroendet mellan medlemsföreningar och förbund, säger Erland Ringborg.

Fredagens stämma hölls i Karlstad som i år är värdstaden för Släktforskardagarna – den stora händelsen i släktforskarsverige som årligen drar omkring 5000 besökare.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet

Bild: Erland Ringborg. Foto: Maria Bratt