Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

family tree magazineSläktforskare är särskilt aktiva på sociala medier – om det vittnar otaliga grupper och sidor om släktforskning på till exempel Facebook. Den amerikanska tidningen Family Tree Magazine har listat de mest populära sociala medierna bland amerikanska släktforskare.

Facebook i topp

Enligt Family Tree Magazine är Facebook för släktforskare "kungen av sociala medier". Tidningen hänvisar till en 114-sidig länklista över släktforskningssidor- och grupper på Facebook, skapad av en engagerad amerikansk släktforskare. Merparten av länkarna rör förstås amerikansk släktforskning, men letar du efter emigrerade anfäder kan listan vara en bra hjälp. Här kan du ta del av listan.

Flickr kommer som tvåa på Family Tree Magazines lista. "Vad Facebook är för personer, är Flickr för bilder" – det framgår av de många bilder som strömmar till från bland annat det amerikanska Riksarkivet, New York Public Library och Library of Congress.

Family Tree Magazines webbplats kan du även läsa mer om Pinterest och andra sociala medier som är till hjälp för släktforskare som WeRelate, WikiTree och Youtube.

Svenska sidor

Även från svenskt håll finns intressanta bildsamlingar på till exempel Flikr, men det är ett hav av bilder och ännu så länge gör mindre, men mer specialiserade sidor som Riksantikvarieämbetets Platsr och Sveriges Släktforskarförbunds Porträttfynd det lättare att komplettera sin forskning med bildmaterial.

Platsr är Riksantikvarieämbetets sajt för berättelser och minnen. Det är gratis att bli medlem och via en inloggning kan du publicera dina bilder, kanske med en liten historia. Som namnet avslöjar är tanken med tjänsten att man utgår från platsen- att man med bilder på platser och människor kan "synliggöra sin historia och lägga en bit till det stora pusslet".

Nyttigt på Rötter

Här på Rötter finns Porträttfynd, Gravstensinventeringen, Anbytarforum, Wikirötter och andra databaser som även de innehåller användargenererad, nyttig information för släktforskare. De finns samlade i Faktabanken, där du även hittar andra resurser för släktforskare.

Not: Sociala medier kallas de webbplatser och appar där människor kan kommunicera i sociala nätverk, dela information eller annat digitalt material och själva bidra med användargenererat innehåll. Det till skillnad från de traditionella medierna som i stort sett är en envägskanal för information.